Netwerken

De meeste thuisnetwerken laten wat te wensen over of zijn incompleet omdat niet alle apparaten die kunnen worden aangesloten ook zijn aangesloten. In dit artikel gaan we alles op elkaar aansluiten en verbinden met internet. U leest wat het beste is voor uw situatie.
Netwerkopstelling
In dit artikel gaan we uit van een basis-netwerkopstelling die bij bijna iedereen thuis te vinden is. Internet wordt verzorgd door een breedbandmodem via kabel, ADSL of anders. Er is een router aanwezig (al dan niet geïntegreerd in het breedbandmodem) waarop u apparatuur bedraad (via LAN-poorten) en draadloos (via wifi) kunt aansluiten. We gaan ervan uit dat u wifi-netwerk een veilig wifi-netwerk is. De beveiliging wordt geregeld door een speciale knop WPS-op uw router (of modem) of door een sterk wifi-wachtwoord. Het is handig als u het wifi-wachtwoord kent, bijvoorbeeld als u de dekking wilt uitbreiden met een wifi-repeater (kopie 8). Het wifi-wachtwoord en de beveiligingstechniek kunt u eenvoudig achterhalen met WirelessKeyView. Voer dit programma uit op een computer die succesvol verbonden is met uw wifi-netwerk.

Bedraad & draadloos
We krijgen regelmatig de vraag: “Wat is beter, bedraad of draadloos?”. Het antwoord is volmondig: bedraad. Alles wat u bedraad aansluit op uw thuisnetwerk werkt stabieler dan via een draadloos netwerk. U heeft geen last van problemen met bereik, het vergeten van uw wifi-wachtwoord of storingen van andere wifi-netwerken. Ook huishoudelijke apparaten kunt u wifi-netwerk verknallen. Vaak wordt de magnetron genoemd, maar in de praktijk is er meer aan de hand. Echt problematisch zijn fysieke obstakels, bouw- en constructiematerialen in uw huis en goedkope draadloze beveiligingscamera’s (of andere apparaten die permanent zenden op dezelfde frequentie). Een ander argument voor een bedrade verbinding is de snelheid. Deze ligt meestal veel hoger als u het apparatuur aansluit met een netwerkkabel, zeker met een zeer snelle internetverbinding.

Wanneer wel wifi?
De voorkeur gaat uit naar bedraad, maar echt handig is dit soms niet. Voor tablet en smartphone is een ethernetkabel zelfs onmogelijk en voor de woonkamerlaptop bijzonder onpraktisch. Kies altijd voor een netwerkdraad als het ook praktisch haalbaar is, bijvoorbeeld voor de desktop-pc in de studeerkamer, netwerkprinter of netwerkschijf (NAS). Ook voor uw tv, gameconsole of mediastreamer verdient een netwerkkabel de voorkeur boven gerommel met wifi-dongels. Meer hierover leest u bij kopie 13. Gebruik u wifi-netwerk voor alle apparatuur waarbij een netwerkkabel geen optie is: smartphone, tablet, Chromecast 1 (hoewel zelfs daar sinds kort een kabel voor is), enzovoort. Of als het gewoon super-onhandig is, bijvoorbeeld uw laptop die u op meerdere plekken gebruikt.

Te weinig poorten
De mogelijkheid om apparatuur bedraad aan te sluiten op uw modem/router is meestal beperkt tot maximaal vier LAN-poorten. Als u hier te kort aan hebt, kunt u het aantal poorten eenvoudig uitbreiden met een switch. Kies een snel exemplaar die voldoet aan de gigabit-standaard (1000 Mbit/s). Een switch schaft u aan voor een paar tientjes en heeft bijvoorbeeld 5 of 8 extra LAN-poorten. Aansluiten is eenvoudig, want instellingen zijn er niet. Sluit een LAN-poort van de switch aan op een LAN-poort van uw internet modem/router met een standaard netwerkkabel en u heeft extra poorten om uw thuisnetwerk bedraad uit te breiden.

Snelheid onderling
Gigabit is de standaardsnelheid van dit moment voor bedrade thuisnetwerken. Het kan voorkomen dat u modem/router een lagere snelheid ondersteunt, bijvoorbeeld 10/100 Mbit. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde netwerkapparatuur niet optimaal functioneert. Goede voorbeelden zijn de NAS (netwerkopslag) en de mediastreamer op uw tv: hierbij is het fijn om op een zo hoog mogelijke snelheid te werken. De aanschaf van een switch zoals besproken bij de vorige tip kan uitkomst bieden om bijvoorbeeld u desktop-pc en NAS sneller met elkaar te laten communiceren. Sluit beide apparaten bedraad aan op de gigabit-switch en verbind deze bedraad met uw modem/router. Zo heeft u onderling de hoogst haalbare snelheid. Benader uw de NAS via wifi? Dan vervalt de snelheidswinst. De maximale snelheid is altijd afhankelijk van de langzaamste tussenschakel.
